Bankens historie
Nordre Odalens Spareskillingsbank starter opp sin virksomhet sommeren 1877. De største skogeierne og gardbrukerne i Nord-Odal sto bak etableringen. Dette i motsetning til mange andre bygder, der lokale sparebanker ble etablert ved hjelp av salg av korn fra kornmagasiner.
Bankens formål var i henhold til lovene for banken «ved smaa Indskud at oppspare en frugtbringende Kapital, hvorhos den ogsaa medtager større Summer til Forvaltning ved Indlaan, samt giver Udlaan paa almindelige Sparebankvilkaar». Med andre ord, innskudd og utlån. Bankens første kasserer var Ole Ruud, og i begynnelsen var det en åpningsdag i måneden.
Etter hvert ble åpningstiden utvidet til to dager i måneden, og fra 1916 hadde banken også en åpningsdag i Mo, på Ouserud.
Starten på 1900-tallet ble preget av to verdenskriger og vanskelig tider for folk flest. Særlig i mellomkrigstida var forholdene i Nord-Odal og i banken vanskelige, med høy arbeidsledighet, fattigdom og tvangsauksjoner. Banken klarte seg, men gikk med underskudd i noen år.
Etterkrigsårene var preget av sparsommelighet, men banken satte opp nytt bankbygg på Sand. Dette ble innviet i 1954, og samme år fikk banken sin første banksjef, Harry R. Søvik. I 1959 ble det etablert kontor på Skarnes i Sør-Odal, og i 1962 ble navnet endret til Odal Sparebank. I slutten av syttiårene ble bank & bok bussen en realitet, og den stoppet på hele 19 steder rundt om i bygdene helt til den ble nedlagt i 1999.
I 2001 åpnet banken kontor på Kongsvinger og inngikk samarbeid med Terra eiendomsmegling Glåmdal, nå Aktiv eiendomsmegling Kongsvinger. Fra år 2000 kunne kundene også kjøpe alle sine forsikringer i banken. Banken åpnet kontor på Kløfta i 2007, i lokaler vis a vis Romerikssenteret, og er nå i 2024 bankens største kontor målt i utlånsvolum.
Selvstendig bank – lokal støttespiller
I bankens historie har det vært flere planer om fusjon med andre banker, men banken har hver gang landet på å være en selvstendig lokal sparebank som kan styre skuta sjøl. Det har vært en formidabel teknologisk utvikling i løpet av disse årene; fra kartotekkort og bankbok til dagens mobilbank.
I årenes løp har banken bidratt til betydelige summer i form av gaver, samarbeidsavtaler og annen sponsing. Veldig mange lag og foreninger har nytt godt av sponsing og gavemidler opp gjennom årene. I 2024 satte banken av hele 10 millioner til gavemidler i hele sitt markedsområde. Banken har også invitert til mange kundeturer, konserter og andre arrangement, noe som innbyggerne har satt stor pris på.
Lokalt næringsliv – og med det lokale arbeidsplasser - har også nytt godt av å ha en lokal sparebank ved sin side som har hatt trua på dem, og hjulpet til med finansieringen. Banken har også, sammen med odalskommunene, et eget næringsfond som lokale bedrifter kan søke på.
Odal Sparebank er lokalbanken der du møter mennesker og som bryr seg om deg – og ditt prosjekt.