Egen pensjonskonto blir innført 1. januar 2021 og forkortes ofte til EPK. Dette er din egen konto for pensjon og her samles all tidligere opptjent innskuddspensjon på ett og samme sted. Tanken bak egen pensjonskonto er at det kan gi deg mer i pensjon og kontoen kan gi deg bedre oversikt over og mer eierskap til din egen pensjonssparing.

Kort om pensjon

Pensjon er det du skal leve av når du slutter å jobbe. Pensjonen din består av tre deler; pensjon fra Folketrygden, pensjon fra arbeidsgiver og egen sparing. Helt enkelt kan pensjon forklares ved hjelp av «pensjonshuset»

 

Pensjonshuset

Innføring av egen pensjonskonto har flere fordeler. Du vil nå ha valgfrihet til å selv velge hvor du ønsker å ha pensjonssparingen. Ved å samle pensjonskapitalbevisene dine på ett sted kan du få et lavere administrasjonsgebyr og mer i pensjon. Du kan også få en bedre oversikt over hvor mye du vil få i pensjon, et større eierskap til din egen pensjonssparing og det kan bli både enklere og mer motiverende å komme i gang med egen sparing. Vi sier derfor at penger spart er penger du ikke ville hatt dersom du ikke hadde spart dem.

Les mer om egen pensjonskonto her

6 tips til egen pensjonskonto:

  1. Du kan logge deg inn på Norsk pensjon med BankID og få en oversikt over pensjonssparingen din. Det er ikke mulig å opprette pensjonskontoen ennå, men det kan likevel være greit å få oversikt over pensjonen din.
  2. Sjekk din egen risikoprofil og juster denne hvis du ønsker. Vi sier ofte at du kan ha en høyere risikoprofil hvis det er ti år eller mer til du går av med pensjon. Det kan videre være lurt å justere til en lavere andel aksjer i risikoprofilen din jo nærmere pensjonsalder du kommer. Her kan du lytte til podcast-episoden vår om pensjon.
  3. Mange av de som lykkes med sin langsiktige sparing ofte har hatt en samtale med sin rådgiver i banken for å få gode råd om pensjonssparing. Fyll ut skjema i linken her så kontakter vi deg om egen pensjonskonto 
  4. Hvis du oppretter egen pensjonskonto i banken din kan du få en god totaloversikt over økonomien, både for dagen i dag og til dagen du pensjonerer deg. 
  5. Last ned Smartspar og gjør deg kjent med spareappen. Når egen pensjonskonto er på plass til neste år kan du ha full kontroll over pensjonskontoen din i Smartspar. Last ned Smartspar 
  6. Sist, og kanskje aller enklest, lytt til podcast-episoden vi har laget om egen pensjonskonto her